top of page

Kohti innostavaa työtä -kuntahanke

Tiivistelmä


Rautavaaran kunta panostaa henkilöstönsä hyvinvointiin. Vuoden 2023 aikana toteutimme "Kohti innostavaa työtä" -hankkeen, jonka tavoitteena oli:

1. Esihenkilötyön ja lähijohtamisen työvälineiden ja ennakoivan toimintavalmiuden vahvistaminen.

2. Sairauspoissaolojen vähentäminen.

3. Yhteistoiminnan vahvistaminen.


Totesimme jo hankkeen alkuvaiheessa, että lähdemme vahvasti osallistamisen, tiedolla johtamisen ja vahvan viestintäkulttuurin kautta toteuttamaan hanketta ja se kannatti!


Toteutimme työhyvinvointikyselyn ennen hanketta ja hankkeen lopussa.  Keskityimme omaan arvioon omasta kokemuksesta työkyvystä, itsensä johtamisen tekijöihin sekä kehitystoiveisiin.


Tulokset olivat erittäin rohkaisevia! Työkykyarviot paranivat selvästi ja löysimme myös useita vaikuttavia tekijöitä, kuten työyhteisön vahvan ja avoimen keskustelukulttuurin merkityksen. Kyselyssä tuli esille myös se, että kun on työkyvyssä haasteita, niin työyhteisö tukee ja kannattelee.


Vaikka keskiarvot olivat hyviä, havaitsimme yksilöllistä vaihtelua. Se korostaa henkilökohtaisten tarpeiden huomioimista. Myös "fiilikset" vaihtelivat eri aikoina, mikä on mielenkiintoista.


Rautavaaran kunta haluaa jatkossakin ylläpitää ja parantaa positiivista kehitystä. Hyödynnämme tuloksia suunnitellessamme uusia toimenpiteitä. Tärkeintä on kuunnella työntekijöitä ja löytää ratkaisuja yhdessä osallistaen ja henkilöstöä kuunellen. Toki prosesseja ja hyviä käytäntöjä myös tarvitaan, jotta toiminta on selkeää ja jatkuvuus on varmistettu.


Järjestimme hankkeen lopussa seminaarin, jossa toimme esille mitä olemme oppineet ja miten pidämme yllä hankkeessa opittuja uusia taitoja. Huomasimme sen, että tarvitsemme mekanismeja jatkuvaan seurantaan, hyvien käytäntöjen jakamista, yksilöllistä tukea, koulutusta sekä työntekijöiden osallistamista.


Yhdessä voimme luoda entistä innostavamman työympäristön Rautavaaraan. Haluan kuulla teidän ajatuksianne ja kokemuksianne aiheesta. Olen käytettävissänne - ottakaa rohkeasti yhteyttä!

Ystävällisin terveisin,

Johanna


Työhyvinvoinnin kehittäminen Rautavaaran kunnassa

Rautavaaran kunta panostaa aktiivisesti henkilöstön hyvinvointiin ja kehittää heidän itsensä johtamistaan ja elämänlaatuaan. Vuoden 2023 aikana toteutettiin hanke nimeltään:  "Ennakoivalla työkyvyllä ja työuran johtamisella kohti innostavaa työtä".


Tässä blogikirjoituksessa kerron hankkeen keskeisistä tuloksista ja oivalluksista, jotka liittyvät työntekijöiden hyvinvointiin ja työkykyyn.


Työntekijöiden hyvinvointi on tärkeä osa menestyvän organisaation toimintaa, ja siksi sen tehokas mittaaminen ja kehittäminen ovat avainasemassa. "Kohti innostavaa työtä" -hankkeen tulokset ja löydökset valottavat työntekijöiden kokemaa työkykyä ja sen kehitystä ajan myötä.



Hankkeen toteutus


Hankkeen tavoitteena oli parantaa esihenkilöiden osaamista, varmistaa optimaalinen yhteistyö työterveyshuollon kanssa sekä vahvistaa koko henkilöstön osallisuutta sekä itsensä johtamisen taitoja.

 Koska päätökset tulee tehdä tiedolla ja varmistaa vaikuttavuuden toteutuminen, niin ensi työksi toteutimme aiheesta koko henkilöstölle tutkimuksen, jossa tutkittiin työntekijöiden kokemuksia työkyvystään ja työhyvinvoinnistaan eri näkökulmista. Tavoitteena oli ymmärtää, miten työntekijät arvioivat omaa työkykyään ja hyvinvointiaan, mitkä tekijät vaikuttavat näihin kokemuksiin, sekä miten työkyky ja hyvinvointi ovat muuttuneet ajan myötä.


Tutkimus toteutettiin laajalla työkyvyn kyselyllä, joka tehtiin ihan ensimmäisenä hankkeessa ja hankkeen jälkeen koulutusten ja kehitystyöpajojen jälkeen. Kyselyssä käytettiin sekä määrällisiä että laadullisia kysymyksiä, jotta saatiin monipuolista tietoa työntekijöiden kokemuksista ja näkemyksistä.

Meille oli hankkeessa tosi tärkeää pitää huolta avoimesta viestinnästä. Hankkeen aikana pidimme koko henkilöstön ajantasalla siitä mitä ollaan tehty, suunniteltu ja mitä tulee seuraavaksi. Kuukausikirjeet jaettiin myös henkilöstön lisäksi Rautavaaran kunnan sosiaalisissa kanavissa. Tiedän, että avoin viestintä luo edellytykset avoimelle yhteistyölle, luottamukselle ja ongelmanratkaisulle, mikä puolestaan edistää hankkeen menestystä ja saavutettujen tavoitteiden saavuttamista. Valitettavan usein viestintä saattaa unohtua, kun keskitytään tekemiseen. Meillä ei niin onneksi käynyt.



Hankkeen eteneminen


Tutkimuksen tulokset

Hankkeen tulokset tarjoavat kaikille merkityksellistä tietoa siitä, miten voidaan tukea työntekijöiden hyvinvointia ja työkykyä entistä paremmin. Olemmekin jatkaneet hankkeen jälkeen aktiivista työskentelyä työhyvinvoinnin edistämiseksi ja toiminnan kehittämiseksi.


Hankkeen työkyvyn kyselyn tulokset ovat erittäin myönteisiä. Työntekijöiden kokemus omasta työkyvystään on merkittävästi parantunut vuoden 2023 aikana, ennen hanketta keskiarvo oli 78 ja hankkeen lopussa 89 (skaala 0-100).




Työkykykyselyn tulokset

 

Tutkimuksessa löydettiin myös useita tekijöitä, jotka vaikuttavat työntekijöiden kokemaan työkykyyn. Näitä tekijöitä ovat muun muassa työympäristö, työtehtävien luonne, työyhteisö ja työhyvinvointitoimenpiteet.


Työntekijöiden palautteessa esiin nousi myös useita toiveita ja ehdotuksia työpaikan ja työhyvinvoinnin kehittämiseksi. Näitä tietoja hyödynsimme hankkeen aikana vahvasti.


Vaikka keskimääräiset arviot olivat positiivisia, huomattiin myös yksittäisten työntekijöiden kokemusten vaihtelua. Tämä korostaa yksilöllisten tarpeiden huomioimisen tärkeyttä työhyvinvoinnin edistämisessä.

Mielenkiintoista on myös se, että työntekijöiden "fiilis" kehittyi eri tavoin eri aikoina. Fiiliksen keskiarvo oli hankkeen alussa 7.2 ja lopussa 8.4 (skaala 1-10).

 



Työntekijöiden fiilis

Työyhteisön merkitys on todella merkittävä fiilikseen ja sitä ei voi mitenkään ylikorostaa, kun se aina nousee supertärkeäksi asiaksi. Helmikuussa korostui vapaa-ajan merkitys ja harrastukset, kun taas elokuussa työntekijät painottivat enemmän työn sujuvuutta, hyvää työporukkaa ja onnistumisia työssään. Lisäksi aivan uutena asiana nousi avoimissa vastauksissa terveyteen liittyvät asiat. Huippua! Siitähän me olimme paljon pitäneet ääntä ja keskustelua.

 


Jatkossa Rautavaaran kunta pyrkii ylläpitämään ja parantamaan tätä positiivista kehitystä. He haluavat olla luotettava ja osaava työnantaja ja hyödyntää hankkeen tuloksia työhyvinvoinnin edistämiseksi.

Hankkeen yhtenä tavoitteena oli kehittää yhteistyötä työterveyshuollon kanssa. Saada painopiste sairauskeskeisyydestä terveydenhoitoon ja saada käyttöön vahvemmin korvaavan työn mallia ja siinä myös onnistuimme hienosti!




Yhteistyö työterveyshuollon kanssa



Tulosten läpikäynti - Seminaari

Hankkeessa järjestettiin myös seminaari, jossa saimme nähdä seuraavat esitykset:

  • "Kunta on hyvä paikka tehdä töitä" - Henri Ruotsalainen

  • "Tärkeimmät opit kaikille" - Johanna Huhta

  • "Onnistumisen tarinat ja positiiviset tulokset" - Jenna Ahonen

  • "Valmentavan johtamisen voima" - Inka Makkonen

  • "Rautavaaran työhyvinvointipuu" - Tarja Hartikainen

Näiden esitysten perusteella on tärkeää suunnata katse tulevaisuuteen ja miettiä, miten kunta voi rakentaa työhyvinvointia hankkeen tulosten pohjalta ja tukea työntekijöiden hyvinvointia entistä paremmin.


Seminaarissa nostettiin tärkeimmiksi opeiksi:

Tunnista omat vahvuutesi

Kuuntele aktiivisesti ja pyydä palautetta

Itsensä johtaminen on taito

Työ on yhteistä, pyydä ja anna apua

Kaikki osaavat ratkoa haasteita ja luoda ratkaisuja


Miten Rautavaarassa voidaan edetä tulosten pohjalta?


"Kohti innostavaa työtä" -hankkeen tulokset antavat arvokasta tietoa työntekijöiden hyvinvoinnista ja työkyvystä. Tässä muutamia ajatuksia siitä, miten kunta voi edistää työntekijöidensä hyvinvointia tulevaisuudessa.


1. Vahvistetaan positiivisia trendejä

·       Tiedolla johtaminen: Kehitetään mekanismeja työhyvinvoinnin jatkuvaan seurantaan ja arviointiin.

·       Hyvien käytäntöjen jakaminen: Tunnistetaan ja jaetaan hyviä käytäntöjä ja menestystarinoita työyhteisössä.


2. Työtä mukautetaan työntekijän edellytyksiä vastaavaksi

·       Yksilöllinen tuki: Kehitetään toimenpiteitä, jotka tukevat yksilöllisiä tarpeita ja haasteita työssä.

·       Osallistava kehittäminen: Otetaan työntekijät mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan työhyvinvointitoimenpiteitä.


3. Arviointi ja parantaminen

·       Palautejärjestelmien käyttöönotto: Otetaan käyttöön palautejärjestelmiä, joiden avulla voidaan seurata toimenpiteiden vaikuttavuutta ja työntekijöiden kokemuksia.

·       Jatkuva parantaminen: Sitoudutaan jatkuvaan parantamiseen ja mukautetaan toimenpiteitä saadun palautteen ja tulosten perusteella.


Rautavaaran kunta aikoo jatkaa dialogia työntekijöidensä kanssa, jotta he voivat yhdessä rakentaa työympäristön, joka tukee jokaisen hyvinvointia ja työkykyä parhaalla mahdollisella tavalla. Yhdessä he voivat luoda työpaikan, joka ei ainoastaan reagoi haasteisiin, vaan myös ennakoi ja tukee työntekijöitä monipuolisesti.



Yhteenveto ja loppusanat

"Kohti innostavaa työtä" -hanke on tarjonnut kattavan katsauksen työntekijöiden hyvinvointiin ja työkykyyn, sekä arvokasta tietoa siitä, kuinka kunta voi tukea ja kehittää näitä asioita tulevaisuudessa. Työntekijöiden kokemukset, näkemykset ja ehdotukset ovat olleet keskiössä tässä matkassa, ja ne tulevat olemaan ohjenuorana seuraavissa suunnitelmissa ja toimenpiteissä.


Hankkeen todennetut hyödyt:


1.       Työhyvinvoinnin kehittyminen

Hankkeen avulla työhyvinvointi Rautavaaralla on kohentunut merkittävästi ja mitattavasti. Työntekijät kokevat paremman fiiliksen ja parantuneen työkyvyn. Hanketta on kiitelty, ja se on koettu tarpeelliseksi. Yhteinen kehittäminen ja koulutus ovat olleet avainasemassa tämän positiivisen muutoksen saavuttamisessa.

 

2.       Resilienssin kehittyminen

Paljon on muutoksia ja niiden keskellä pysyy luottamus omaan tekemiseen ja työyhteisön kantokykyyn. Ilmapiiri on kohentunut ja työn organisointi on tehostunut. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat myönteisesti työntekijöiden kokemaan työhyvinvointiin.

 

3.       Yksilölliset tekijät

Hankkeessa on otettu huomioon, että jokaisen työntekijän yksilölliset elämäntilanteet ja asenteet vaikuttavat työhyvinvointiin ja elämänlaatuun. Itsensä johtamisen taitojen kehittäminen on tarjonnut mahdollisuuden vaikuttaa omaan elämänlaatuun ja työkykyyn.

 

4.       Kokemus ja oppiminen

Oppimisen myötä työntekijät ovat kehittäneet taitoja ja strategioita, jotka auttavat heitä hallitsemaan stressiä, ratkaisemaan ongelmia ja parantamaan työhyvinvointiaan ajan mittaan. Hankkeen myötä oppiminen ja kokemus ovat olleet avainasemassa yksilöiden kehittymisessä.

 

5.       Yhteisön tuki ja avoin ilmapiiri

Työyhteisön tuki ja avoin vuorovaikutus muiden työntekijöiden kanssa ovat olleet merkittäviä tekijöitä työhyvinvoinnin paranemisessa. Hyvä työilmapiiri ja vahvat sosiaaliset suhteet ovat luoneet myönteisen vaikutuksen. Yhteisö on kannustanut työntekijöitä haasteiden kohdatessa, ja avoin ilmapiiri on edistänyt ongelmien ratkaisua.

 


Työntekijöiden hyvinvointi on monimuotoinen ja monitahoinen alue, joka vaatii jatkuvaa huomiota, vuoropuhelua ja yksilöllistä lähestymistapaa. Positiiviset tulokset osoittavat, että kunta on oikealla tiellä, mutta myös sen, että työ hyvinvoinnin ja työkyvyn edistämisessä ei voi pysähtyä.


Kun työnantajat, johtajat ja kollegat ymmärtävät ja tunnistavat hyvinvoinnin merkityksen ja sen moninaiset tekijät, voimme yhdessä rakentaa työympäristön, joka ei vain tue, vaan myös inspiroi, kannustaa ja mahdollistaa jokaiselle parhaat edellytykset menestyä ja voida hyvin.


Liity matkaamme kohti parempaa työhyvinvointia!

Kiitos, että luit ajatuksiani työhyvinvoinnista ja "Kohti innostavaa työtä" -hankkeestamme. Uskon, että avoin vuoropuhelu, yhteiset pohdinnat ja jaetut kokemukset rikastuttavat meitä kaikkia ja auttavat luomaan parempia työpaikkoja. Hyvinvoiva tiimi tekee parhaat päätökset!


🚀 Aloitetaan Keskustelu! Haluaisin kuulla sinun ajatuksesi, oivalluksesi ja haasteesi työhyvinvointiin liittyen. Jätä kommentti tai ota minuun yhteyttä LinkedInissä: https://www.linkedin.com/in/johanna-huhta/.

💌 Tilaa Uutiskirjeemme! Jos haluat pysyä ajan tasalla uusimmista blogikirjoituksistamme, tutkimuksistamme ja tapahtumistamme. Kirjoita yhteystietosi chattiin.


Yhdessä voimme luoda työympäristöjä, jotka tukevat ja inspiroivat meitä kaikkia!


🤗Miten voin auttaa sinua vielä lisää? Täältä löydät lisätietoja työhyvinvoinnin kehittämisestä: https://www.balancefactor.fi/tyohyvinvoinnin-kehittaminen


Terveisin Johanna Huhta, Työhyvinvointikumppanisi.

bottom of page